Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Škola
Trener starijih pionira Dean Bolić: Analiza podataka daje potrebnu sliku o napretku mladih nogometaša
20.11.2020.

Inženjer strojarstva i nogometni trener? Može kada je u pitanju trener Dean Bolić koji se u HNK Rijeka brine za starije pionire, U 15, i kao bivši nogometaš, ali i kao bivši trener klubova iz okruženja, poput "Lovrana" ili "Halubjana". Zaljubljenik u sport i fizičku aktivnost, Bolić je po prestanku igranja nogometa svoju priču nastavio kao trener. Umjesto da je postao nogometni sudac, o čemu je isto razmišljao, danas je jedan od trenera koji već godinama "Rijekinu" nogometnu školu čine uspješnim pogonom za stvaranje mladih igrača.

- Nogomet me ispunjava i psihički i fizički. Ljubav prema sportu je tu presudna, ali i doza adrenalina koju upravo nogomet izraženo donosi, kaže Bolić koji je sam sebe predstavio kao mirnog, obiteljskog čovjeka s diplomom Tehničkog fakulteta, a u razgovoru je do izražaja došao i njegov  "inženjerski" mindset koji mu dodatno pomaže u statističkom pristupu nogometnom trenerstvu:

Koje su trenerske odlike važne za omladinski nogomet?
Karakternost, odgovornost, obrazovanost i stručnost te pozitivno razmišljanje

Kada biste zamislili odličnu utakmicu koju biste voljeli pogledati koja bi to bila: Inter protiv Manchester Cityja i to zbog njihovih vrsnih trenera - Contea i Guardiole.

Koje su Vam ambicije za dalje?

Ambicija uvijek ima, no trenutno sam fokusiran na sadašnji trenutak i na to da u njemu izvučem maksimum iz svoje momčadi

- Statistika je odlična baza za praćenje svakog igrača. S njom sam se počeo baviti još u "Halubjanu", a nastavio i kao trenerski asistent tadašnjem treneru Edi Flegi u "Orijentu". Naime, praćenje igračkih prednosti i mana, evidencija udaraca na gol, predaja lopte itd., te analiza tih podataka u kontinuumu mogu dati zanimljive krivulje o igračima, ali i o momčadi - o tome koliko smo "opasni" za protivnika, koliko su protivnici opasni za našu momčad. Analiza statističkih podataka daje jako dobru sliku o tome kako kroz neki period igrač napreduje taktički i tehnički, a uspjeh svakog pojedinog igrača je i moja osobna satisfakcija, osim, naravno, rezultata. Škola nogometa HNK Rijeka veliku pozornost poklanja statističkim podacima, a sustav koji smo po tom pitanju pokrenuli konstantno razvijamo prama onoj "uvijek može bolje", s osmjehom je rekao trener starijih pionira.

Bolić nam je ispričao kako svaki igrač ima svoj nogometni karton u koji se tijekom cijelog nogometnog školovanja upisuju podaci o svakome od njih, a kod "primopredaje" uzrasne skupine drugom treneru, najvažnija je međusobna komunikacija koju je Bolić ocijenio odličnom, a koja je i temelj cijelog, zaokruženog sustava Škole nogometa HNK Rijeka za igrače od osme do osamnaeste godine:

- Mi, treneri u Školi nogometa, puno komuniciramo o svakom igraču. Posebno pazimo na to da sva zapažanja i dojmove prenosimo jedni drugima kako bi onaj trener koji preuzima skupinu nastavio tamo gdje je prethodnik stao. U tome pomaže i program rada koji smo razvili, a koji se temelji na zakonitostima rasta i razvoja pojedine uzrasne skupine.

Na koje ste trenersko iskustvo posebno ponosni?

Bila bi to utakmica protiv "Dinama" u Zagrebu, u sklopu 3. kola 1. HNL za kategoriju U 15,  kada smo uoči utakmice imali jednu sjajnu pripremu nakon koje nije izostao niti sjajan rezultat! Bilo je to 3:1 postignutih s toliko žara, htijenja i volje naše momčadi da ću ih po tome pamtiti zauvijek

Stariji pioniri tako su u fazi u kojoj im je, nastavio je Bolić, uz razvoj igre, važno usaditi odgovornost prema momčadi, odgovornost u igri, motivaciju i inicijativu. Osim toga, naglašeni su i taktički zadaci u obrani i napadu, a sve kako bi se igrači pomalo počeli "specijalizirati" za svoje buduće pozicije na terenu.

Kako je Bolić jedan od trenera koji je stjecao iskustvo u niželigaškim klubovima bilo je zanimljivo čuti razliku koja po njemu odvaja dečke koji treniraju u "Rijeci" i dečke koji to čine u nižim ligama:

- Svi treniraju. Ali, ovdje u Školi nogometa dečki su skroz posvećeni redovitom treniranju. Prisutnost na treninzima je izuzetno visoka i ono što najviše primjećujem - motivacija u "Rijeci" je na zavidnom nivou. Ne mogu reći da bi to bila generalna odlika niželigaških klubova, uz, dakako, uvijek prisutne izuzetke.

Bolić je, na kraju, istaknuo još jednu važnu odrednicu rada u Školi nogometa HNK Rijeka, a ta je da se uz odgoj i razvoj mladih igrača, u Školi po istim pitanjima razvijaju i sami treneri koji sve više streme licencama i visokoprofesionalnom odnosu prema poslu kojim se bave.
Prijava na newsletter