Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Klub
Ružičasti dres koji se bori protiv stereotipa i promiče ravnopravnost
09.03.2020.

U nedjelju, 8. ožujka, u Rijeci se održala dugoočekivana nogometna utakmica između klubova HNK Rijeka i HNK Hajduk Split. Dok su ostali igrači nogometnog kluba Rijeka nosili službeni dres bijele boje, glavni igrač Rijeke, Franko Andrijašević sve je iznenadio istrčavši na nogometni teren u dresu obojanom u ružičasto.

Postavilo se pitanje što nogometaš radi u ružičastom dresu na terenu, a Franko koji uz humanitarnu organizaciju CARE podržava slogan “Postizanje jednakosti između muškaraca i žena podrazumijeva puno posla, truda i vremena. Krenimo.", razlog je otkrio u videu koji je prikazan u poluvremenu utakmice na stadionu te društvenim mrežama kluba i nogometaša.

U videu je Franko kod kuće i upravo vadi oprano rublje iz perilice... njegov je bijeli dres obojan u ružičasto… Pretražuje perilicu rublja i na dnu nalazi crvenu čarapu. Ako Franko i njegova supruga dijele obavljanje kućanskih poslova, on za to još očito nije u potpunosti spreman!

Prema studiji UN-a objavljenoj u petak 6. ožujka: 9 od 10 osoba ima spolnu predrasudu u cijelom svijetu. Nogomet se ovog vikenda uključio zajedno s CARE udrugom za borbu protiv rodnih stereotipa.

Upravo se to dogodilo tijekom današnjeg popodneva, 8. ožujka kada se hrvatski nogometaš Franko Andrijašević poigrao stereotipima te na nogometni teren, uoči jedne od najvažnijih utakmica sezone istrčao u dresu koji je obojen u ružičasto.

Iza svega stoji aktivnost #PinkJersey koja je dio inicijative međunarodne humanitarne organizacije CARE, a ne predstavlja samo grešku pri pranju rublja. Njezin je cilj upozoriti na to da nejednaka raspodjela kućanskih poslova nije nimalo trivijalan problem.

Ravnopravnost je tema koja se tiče svih nas, a posebno obitelji u kojima su rodni stereotipi vrlo prisutni. Kućanski poslovi su diljem svijeta još uvijek, uglavnom, dužnost žena, stoga su obrana jednakosti i borba protiv stereotipova glavni ciljevi kampanje koju CARE provodi u svrhu podizanja svijesti.

Kućanski poslovi i dalje su jedno od područja gdje su nejednakosti najviše izražene te stvaraju posljedice koje se ne smiju zanemarivati: uz jačanje slike u kojoj su žene stavljene u podređeni položaj, kućanski poslovi smatraju se manje važnima, bez obzira na to što su neophodni za funkcioniranje obitelji i zajednice te utječu na cjelokupni gospodarski i socijalni razvoj društva.

Franko Andrijašević – ružičasti dresPrijava na newsletter