Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
1. Momčad : Hrvatski telekom 1. liga
Preminuo Beara,sjećat će ga se ponosno i Rijeka
11.08.2014.

Dva tjedna prije svog 86.rođendana u Splitu je preminuo je najbolji hrvatski vratar svih vremena Vladimir Beara. 

Bez ikakve sumnje,Beara je najbolji hrvatski golman svih vremena,a jedan od brojnih dokaza u prilog ovoj tvrdnji je izjava još jednog golmanskog velikana i Bearinog suvremenika; kada je ruski "Čovjek u crnom" Lav Jašin,po kojem se desetljećima zvala nagrada za najboljeg golmana SP-a,primao Zlatnu Loptu,kao jedini golman u povijesti koji je dobio to priznanje,poručio je: "Za mene je najbolji Beara".

Proveo je osam godina u svom Hajduku u  kojem je bio jedan od simbola kluba i osvajač tri naslova prvaka da bi 1955. prešao u Crvenu Zvezdu. 

U Beogradu je također briljirao i osvojio četiri prvenstva i dva Kupa,a 50-ih godina nezamjenjiv je golman možda najjače jugoslavenske reprezentacije svih vremena,koja je na Olimpijskim Igrama 1952. u Helsinkiju osvojila srebro. Među 60 Bearinih nastupa za Jugoslaviju i oni su na tri SP-a na kojima je branio njen gol - Brazil '50,Švicarska '54,Švedska '58. 

Igračku karijeru završio je u Viktoriji iz Kolna,nakon čega je na glasovitoj kelnskoj sportskoj akademiji postao trener kod glasovitog Seppa Herbegera. 

Rijeka će ga pamtiti kao trenera u dvije sezone. Stigao je na Kantridu u turbulentno vrijeme pet kola prije kraja prvenstva 1967/68. Rijeka nakon kvalifikacijske utakmice sa tuzlanskom Slobodom,pod Bearinim vodstvom,uspijeva sačuvati prvoligaški status. 

Beara se zadržao još jednu sezonu u Rijeci,koja sljedeće godine ipak napušta društvo najboljih u jugoslavenskoj ligi. 

Kantrida ga se sjeća kao hrabrog trenera koji je davao priliku mladim igračima kao što su bili Gasparini,Poldrugovac,Kocijančić,Silić…

Neumorno je radio te vječito provodio vrijeme na igralištu…
Prijava na newsletter