Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Klub
Održavanje terena i okoliša u HNK Rijeka: travnjaci poput onih na svjetskim stadionima
16.03.2019.

HNK Rijeka nije Real Madrid, Ajax ili Athletic Bilbao, ali zato ima iste terene, upravo takvih, svjetskih, kvaliteta, uključujući i onaj glavni na kojem se igraju službene utakmice.

Naime, HNK Rijeka nije bez razloga već dvije godine zaredom: 2017. i 2018. dobio nagradu Trofej Nogometaš u kategoriji najboljeg nogometnog terena u Hrvatskoj, a nije na odmet spomenuti niti činjenicu da je HNK Rijeka prvi nogometni klub u Hrvatskoj koji je uveo hibridnu podlogu talijanskog proizvođača Mixto.

Svi aplauzi i zasluge za spomenutu nagradu koja bi imponirala svakom klubu idu samozatajnom, ali izuzetno vrijednom Odjelu za održavanje travnatih površina Stadiona Kantrida d.o.o. , tvrtke koja se bavi upravo održavanjem svih terena HNK Rijeka: jednog terena na kojem treniraju polaznici Škole nogometa, triju pomoćnih za prvu momčad te, naravno, onog glavnog na kojem se odigravaju utakmice. Voditeljica Održavanja travnatih površina, mlada magistra hortikulture i agronomije – Barbara Zanelli, mag.ing.hort., objasnila nam je da iza tog svakodnevnog posla stoji jako dobra organizacija, puno učenja, edukacija, razmjene iskustava s kolegama izvan Hrvatske, no – prije svega – stoji šesteročlani stručni tim u kojem svatko ima svoju jednakovrijednu ulogu: od donošenja godišnjih planova za održavanje pa sve do pripreme stadiona za utakmicu i čišćenja terena nakon utakmice.

No krenimo, redom.

Prvi u Hrvatskoj s hibridnim terenima „Mixto“

Od 5 terena koje ova uigrana i već ispraksirana ekipa održava, na 3 je hibridna trava proizvođača Mixto, jedan je prirodna trava, dok je na jednom, onome Škole nogometa, postavljena umjetna površina. Hibridni travnjaci sastoje se od 30 posto umjetnih vlakana, koja daju stabilnost, i 70 posto prirodne trave, a cijela površina leži na pješčanoj podlozi što pomaže drenaži i zbog čega čak ni najokorjelije riječke kiše ne predstavljaju problem za adekvatno korištenje tih travnjaka u igri.

Inače, upravo kada je i riječki nogometni klub počeo s korištenjem Mixto travnjaka, isto su učinili i veliki nogometni giganti s početka teksta, ali i mnogi ostali nogometni klubovi diljem svijeta po Francuskoj, Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, čak i Kini.

U svakom slučaju, HNK Rijeka je prvi u Hrvatskoj te među prvima u svijetu počeo s korištenjem ove specifične površine koja, kako nam je objasnila Zanelli, pruža optimalnu stabilnost za igrače, umanjuje stupanj oštećenja terena nakon korištenja – ona ostaju samo površinska te, kako je spomenuto – kiše ne predstavljaju nikakav problem:

- Bilo je utakmica, poput jedne protiv Hajduka, uoči kojih je u dva dana palo i sto litara kiše po m2, međutim, voda je tada lijepo prošla, nije bilo poplave i takav drenažni sustav predstavlja jednu od najvećih prednosti ovakvog travnjaka, ispričala je Zanelli. Tu je, također, i automatiziran sustav navodnjavanja s 35 poljevača po terenu, pumpama i vodospremom zapremnine 300 kubika od čega se dio puni kišnicom, ovisno o vremenskim uvjetima.

- Ono što je prioritet za nas jest održavanje površine prikladnom za potrebe treninga i utakmica što obuhvaća da isti bude adekvatno pokošen, tvrdoće, vlažnosti, itd. te naravno zelen, rekla je Zanelli te objasnila kako ona i njezini kolege rade. Naime, pripremni poslovi održavanja travnjaka i okoliša počinju već zimi, kada nema vegetacije. Tada se promišlja o svakom detalju i donose se godišnji planovi održavanja: prihrane terena, košnje, zaštite biljaka, odluka o korištenju sredstava, količini sjemena, odrađuju se servisi na strojevima, propisuje se sve što ćemo koristiti tijekom godine, kako bismo na proljeće kada krene vegetacija bili spremni. Trenutno smo u periodu kada je vegetacija započela s rastom tako da smo počeli s dvije košnje tjedno koja će se s vremenom povećati na košnju svakog drugog dana te uoči utakmica uvijek i na dva puta u jednome danu, objasnila je Barbara Zanelli.

Rad po propisima i visoka ljestvica standarda

Tim za agronomiju svako jutro pregledava terene, zatim se razgovara o stanju, međusobno se informiraju jeli tko što uočio, treba li što popraviti, zatim se donose odluke i kreće se raditi. Svatko od 6 članova ovoga tima ima svoja jednako vrijedna zaduženja i stručan je u svome području, naglasila je Zanelli:

- Naš posao na travnjaku se sastoji od košnje, gnojidbe, sijanja, zaštite fungicidima, pripreme za utakmicu, izrade linije, svakodnevnih i popravaka nakon svake utakmice. Pridržavamo se vlastitih protokola i sve, dakako, u skladu s UEFA-inim propisima tako da nam nikakva promjena ne predstavlja problem jer nam je baza kako svakodnevnih, tako i onih periodičnih poslova poznata i propisana.

Najveći izazov u poslu održavanja jedne ovako velike travnate površine s posebnom funkcijom predstavlja pojava gljivičnih oboljenja trave, no to je opća boljka u poslovima hortikulture i agronomije. Prošla godina u tom smislu nije bila naklonjena ni ekipi HNK Rijeka, no, kako su izvidi travnjaka svakodnevni i detaljni, i ta je faza uspješno prošla. Zanelli je pritom posebno naglasila suradnju s istovjetnim odjelima po stadionima izvan Hrvatske s kojima su redovno komunicirali i tražili najbolja rješenja, s obzirom na to da su isti problem prošle godine imali svi:

- Kolege i ja smo prošli niz seminara i edukacija, posjećivali smo stadione izvan Hrvatske, prikupljali znanja i iskustva i s vremenom, osim vlastitog sustava rada, stvorili smo i veze s kolegama koji se bave istim poslovima.

Tim za agronomiju HNK Rijeka utvrdio je vlastite protokole kojih se pridržavaju. Cilj im je držati se standarda koje su si zadali i to dobro funkcionira. Naravno, cijela se priča posložila s vremenom, učili su na „vlastitoj koži“ i tako su korak po korak došli do toga da i sami mogu pomoći mladim budućim agronomima da bolje upoznaju ovaj dio struke.

Upravo prošle godine u gostima na Rujevici bili su studenti s Biotehničkog fakulteta za agronomiju i hortikulturu iz Ljubljane kojima su rado podijelili vlastita iskustva i održali njima prilagođeno predavanje. Isto, kaže Zanelli, čine i kolege iz Odjela za održavanje infrastrukture, a ova dva odjela Stadiona Kantrida d.o.o. funkcioniraju kao jedna uigrana cjelina: jedan sustav s dva podsustava.

I za kraj, spomenimo da HNK Rijeka u kampu na Rujevici ima i svoju meteorološku stanicu čijim se podacima, osim djelatnika zaduženih za uređenje i održavanje površina, može koristiti i bilo tko od nas i to preko stanice www.pljusak.com

 
Prijava na newsletter