Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
1. Momčad : Hrvatski telekom 1. liga
Matijević i Pučić: U Nigeriji se nogomet igra svuda
25.11.2014.

Dvatrenera Rijeke,Božidar Matijević i Boris Pučić,već izvjesno vrijeme nalaze se u Nigeriji gdje su uključeni u rad nogometne akademije u Abuji odakle je u protekle tri godine pristiglo šest igrača koji su trenutno u kadru prve i druge momčadi HNK Rijeka. Prvi je bio Jamilu Collins,nakon kojeg su došli Solomon Theophilus (na posudbi u Zadru),Goodness Ajayi,Aliyu Okechukwu (najbolji igrač Kvarnerske rivijere),Gerald Diyoke i David Nwolokor.

Božo Matijević u Nigeriji je već treću godinu,Pučić godinu dana,i više nego dovoljno za prenijeti neke dojmove...

- Velike su vrućine ali dobro ih podnosimo. Ono malo slobodnog vremena između treninga i aktivnosti u akademiji provodimo uglavnom kod kuće. Budući da je s nama i Renzo Gobbo, koji je nekoliko mjeseci vodio kadete Rijeke,režim prehrane je pretežito europski budući da se nigerijska prehrana bitno razlikuje od one na koju smo
naučeni – govore Matijević i Pučić.

Kakvi su uvjeti za trening?

- Budući da u Nigeriji ima malo igrališta a jako puno klubova i akademija,naš predsjednik Damir Mišković i ovdje radi na izgradnji kampa s nekoliko nogometnih terena,smještajem za igrače što će osigurati bolje uvjete za trening i još više pomoći razvoju potencijala koji ovdje nedvojbeno postoji. Djeca su u Nigeriji jako nadarena za nogomet i igraju ga svuda,na ulici,u parku,na parkiralištima… To ne treba čuditi budući da u nogometu vide izlaz u Europu i
priliku za osigurati bolji život sebi i svojim obiteljima.

Budući da dobro poznajete nogometne prilike u Rijeci,Primorsko-goranskoj županiji ali i Hrvatskoj koje
su najveće razlike između igrača koje sada trenirate i onih s kojima ste radili u Rijeci?

- Najveća razlika u odnosu na mlade nogometaše iz Europe leži u činjenici da u Nigeriji nogomet ozbiljnije počinji trenirati s 14,15 godina. Ne postoje natjecanja za mlađe uzraste,koje u Hrvatskoj imamo već za devetogodišnjake,pa se uglavnom igra na ulicama. Iz tog razloga nigerijska djeca lošija su u segmentu osnovne tehnike,no činjenica da svakodnevno provode sate i sate s loptom,te da brzo uče,omogućava im neke druge prednosti i razvijanje nekih drugih sposobnosti.

Kakve rezultate ostvarujete?

- Na turnirima u Europi u protekle dvije godine odigrali smo 14 turnirskih i još desetak pripremnih utakmica s europskim momčadima i nismo doživjeli niti jedan poraz uz naglasak da je naša momčad u prosijeku bila mlađa od ostalih. To je svakako obećavajući podatak jer se iz utakmice u utakmicu pojavljivao neki igrač koji je pokazivao predispozicije za visoke domete.

Pored sportskog, poznato je da nogometna akademija u kojoj radite ima i značajan socijalni karakter.

- Taj socijalni karakter treba posebno istaknuti jer osim što ovim mladim dečkima moramo pomoći da postanu bolji nogometaši,želimo im pomoći da postanu bolji ljudi. Stalo nam je do obrazovanja igrača koji ovdje dolaze i,uz redovnu nastavu, imaju nastavnike za jezike i informatiku što djeca sa zadovoljstvom prihvaćaju budući da dolaze iz siromašnih obitelji. Obrazovanje, prehrana, smještaj,treninzi,oprema i liječnik osigurani su svim polaznicima akademije,  a vrata otvorena svakom mladom igraču. Uz to,pomaže se i raznim udrugama kroz donaciju sportske opreme.

Kakav je odjek rezultata Rijeke?

- Začudio bi interes koji vlada za Rijekom na ovim prostorima budući da se vijesti o klubu mogu pronaći na udarnim sportskim kanalima. Najveća afrička sportska televizija Supersport prenosila je dvije utakmice UEFA Europa lige,kada se igra HNL mnogi zovu i pitaju gdje se može pronaći „live stream“ utakmice,što mislim da dovoljno govori o interesu koji ovdje vlada za događaje s Kantride – zaključili su treneri Rijeke.

Pet igrača lovi SP U-17

Čak pet igrača koje treniraju Božidar Matijević i Boris Pučić izborili su s reprezentacijom Nigerije plasman na Afrički kup Nacija koji će poslužiti i kao kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo U-17 s reprezentacijom
Nigerije.

- Amos Benjamine,Ayodeji Samuel,Anas Muhammed,Kingsley Dogo i Abdullahi Suleiman standardni su U-17 reprezentativci za koju konkurira još nekoliko naših igrača. Ukupno imamo 21 reprezentativca,i uz spomenutu petorku u reprezentaciji U17,imamo šest igrača na širem popisu olimpijske U23 reprezentacije koji su još 18-godišnjaci budući da nemamo igrača starijih od 18 godina,šest igrača u reprezentaciji U20 i četiri igrača u selekciji do 15 godina – kaže Matijević.
Prijava na newsletter