Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Momčad
Filip Braut: Rijekina škola može te naučiti sve što je potrebno da izrasteš u igrača
31.05.2020.

Omladinski pogon HNK Rijeka postaje sve važnija karika u stvaranju novih, mladih imena i brušenju nogometnih talenata o kojima se sve češće sluša i piše. Veliki kompliment Školi nogometa, ali i cijelog Kluba je svakako i mladi, štoviše najmlađi igrač koji je ikada izašao na teren za „bijele“ u prvenstvu, Filip Braut. Punoljetan za nekoliko dana, Braut je prije točno jedne godine, u utakmici protiv Slaven Belupa, s nepunih 17 godina zagrizao kolač koji mu je ponudio trener Igor Bišćan, istrčao na teren i time službeno postao najmlađi debitant „Rijeke“ u Prvoj HNL.

No, prije 10 godina vjerojatno nitko od članova Brautove obitelji koji su ga podržavali od malih nogu i koji su s njime napucavali po dvorištu nogometnu loptu nije mogao pretpostaviti da će jedan slučajni dolazak na otvoreni trening HNK Rijeka za ovog, tada osmogodišnjaka s Krka, biti presudan u svakom naknadnom novinarskom ispisivanju početaka njegove nogometne karijere. Ona je danas već i parafirana četverogodišnjim profesionalnim ugovorom s Klubom za koji Braut igra, ali i živi. Uoči polufinalne utakmice protiv Osijeka, Braut nam je s već nešto izraženijim autoritetom, ali još uvijek svjestan da je mladi igrač, odgovorio na nekoliko pitanja te se osvrnuo i na današnju, po mnogo čemu, zanimljivu i važnu utakmicu Kupa u čijoj završnici prvi puta u njegovoj povijesti neće igrati niti Hajduk, niti Dinamo.

Filipe, koje tri riječi najbolje opisuju tvoj dosadašnji nogometni put?

- Ako trebam ukratko, opisao bih ga kao – jedinstven jer svako ima svoj unikatan put, zatim poticajan – jer sam od svih u obitelji i u Klubu dobivao veliku podršku te šarolik – zato što sam kroz svoj razvoj do sada prešao svaku poziciju, osim golmansku.

Možeš li istaknuti presudan trenutak u tvojoj karijeri unutar HNK Rijeka kada si već postajao svjestan da je nogomet tvoja budućnost?

- Mislim da su u svakoj karijeri jednoga mladoga igrača uvijek bitnije riječi pohvale i podrške od novaca i sličnih materijalnih uvjeta. Međutim, moram spomenuti i neke geste koje nama kao igračima ukazuju da smo na pravom putu i da tako trebamo nastaviti i dalje, dapače nastaviti dalje, ali i još jače trenirati: pozivi u reprezentaciju, poziv u prvu ekipu… Ono što bih definitivno izdvojio je debi u Koprivnici gdje mi je trener Igor Bišćan dao šansu s nepunih 17 godina.

Kako je bilo prvi put u životu zaigrati s "prvima"? Jesi li imao tremu?

- Naravno da sam osjećao laganu tremu, ali onu pozitivnu ako me shvaćate, hahahaha. Bilo je sve iznenada, nekih 30 minuta prije utakmice kada se nažalost Velkovski ozlijedio. Ta je utakmica bila bez rezultatskog značaja i s drugim mladim igračima, uključujući i mene, stoga mi je to dosta olakšalo situaciju, moram priznati.

Krenuo si iz velike skupine da bi se pomalo isticao prema boljim pozicijama. Postoji li formula za uspjeh u tom dijelu gdje je konkurencija zapravo još uvijek jako velika, a svima je stalo biti među najboljima?

- Dobro pitanje. Slažem se da je u nogometu konkurencija velika, pogotovo izboriti se u većim hrvatskim klubovima gdje svako dijete želi doći i pokušati iskoristiti svoju šansu da postane profesionalac. Mislim da je kroz punih 10 godina što sam u Rijeci takozvana moja „formula za uspjeh“ rad, rad i samo rad te strpljenje da će sve doći na svoje.

Kako se na tim razinama rješavaju međusobni rivaliteti, igrate za isti tim, a samo neki zaista i odu dalje?

- Mislim da rivaliteta pogotovo u mlađim uzrastima nema. Svi smo međusobno prijatelji, svatko se bori za svoju poziciju maksimalno koliko može, a trener tu da na kraju da odluči kojih 11 će istrčati na teren. Svjesni smo da ne možemo igrati svi odjedanput. Uostalom, samo teren je jedino mjesto za dokazivanje na kojem svatko ima priliku dokazati treneru da je baš on taj koji treba igrati sljedeću tekmu.

Sve potrebno za postati zreo igrač je tu

Možeš li nam opisati svoje iskustvo Škole nogometa HNK Rijeka preko koje si došao i do svog prvog profesionalnog ugovora?

- Kroz Školu nogometa, iako sam dosta rano i otišao iz nje, sam naučio sve bitne stvari koje sada mogu primjenjivati u seniorskim vodama ako za to dobijem priliku. Radio sam uz mnoge trenere Škole od kojih svatko može dobiti veliku količinu pozitivnih stvari i savjeta, i što se tiče tehničke, i što se tiče taktike, a onda je na svakome od igrača koliko je spreman upijati te informacije i posvetiti se svome boljitku i razvoju. Ukratko, „Rijekina“ škola te može naučiti svemu što ti je potrebno da izrasteš u zrelog igrača. Od spomenutih tehničko-taktičkih komponenti pa do fizičkih treninga. Velika pažnja posvećuje se svakom detalju igre i analizama. I kao što sam prije rekao, na svakom igraču je koliko on sam uz savjete trenera želi razvijati svoje sposobnosti.

Odigrao si mnoge utakmice i za hrvatsku nogometnu reprezentaciju različitih uzrasta. Koja je po tvome iskustvu glavna razlika u odnosu na klupski nogomet?

- Kada su reprezentativne utakmice u pitanju sve je malo drugačije. Pri klupskim utakmicama se prvobitno gleda razvoj igrača, a zatim je, naravno, bitan i rezultat, dok se u reprezentativnim utakmicama ipak više gleda rezultat. Također, opći dojam je nešto drugačiji, jako je prisutan osjećaj ponosa, ali i odgovornosti. Igra za reprezentaciju je svima velika želja jer i to je, također, jedan veliki pokazatelj da si na pravome putu i da tako trebaš nastaviti dalje.

Večeras nas na Rujevici očekuje još jedno polufinale Kupa Hrvatske, jeli momčad spremna?

- Pa prva utakmica nakon bilo koje pauze igračima može predstavljati problem, no mi smo se stvarno za nju pripremali aktivno i temeljito punih šest tjedana. Zato mislim da nam se neće „odsjeći noge“, kako se kaže. Idemo na veliki ulog, trebamo dobiti i zaista mislim da smo spremni i fizički i psihički. Ne znam kako su nakon pauze trenirali protivnici, ali radi se o kvalitetnim igračima, godinama možda i iskusnijima od nas te ih moramo respektirati. Siguran sam da će to biti jedna dobra utakmica s natjecateljskim žarom kojeg smo svi u ekipi željni.
Prijava na newsletter