Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Momčad
Analitičar HNK Rijeka Alen Obrez otvoreno o svom zanimanju i ulozi u klubu
13.07.2020.

Stvaranje nogometnih trendova u svijetu u zadnjem desetljeću ovisi i o sve traženijem zanimanju nogometnog analitičara. I po tome "Rijeka" je klub na zavidnom nivou jer je jedan od članova stručnog stožera i čovjek od trenerovog povjerenja upravo i nogometni analitičar Alen Obrez. Radi se o stručnjaku koji je svoju karijeru počeo razvijati u slovenskom NK Celje gdje je još 2014. upoznao Simona Rožmana s kojim je odmah došlo do "radnog" klika, a elan koji ih je prije nekoliko godina povezao traje do danas. Tako je Obrez s Rožmanom stigao i u naše krajeve, u HNK Rijeka.

S Rožmanom radite već godinama. Kako je započela vaša suradnja?

- Simon Rožman me odmah oduševio svojim pristupom: bio je analitičan, svoje je riječi uvijek potkrjepljivao podacima i dokazima, točno je znao što želi i kako do toga želi doći. U slovenski nogometni prostor donosio je nešto novo i napravio je odmah odlične rezultate. Doduše, sama nogometna analitika tada još nije bila na današnjem nivou. I u Sloveniji, ali i u Europi rijetki su je isticali, iako smo mi za NK Celje još tada pokrenuli neke stvari u tom smjeru. Zatim je Rožman otišao u "Domžale", ja sam još neko vrijeme radio za NK Celje kao direktor kluba, a 2017. ponovno se susrećemo u "Domžalama" i od tada radimo skupa.

Koje su osnovne karakteristike i prednosti trenera Rožmana po Vašem mišljenju?

- Među prednostima u njegovom radu na prvome mjestu je sigurno sposobnost da vidi širu perspektivu pojedinih situacija i da u svakoj situaciji predvidi moguće scenarije. Osim toga, izražena je i njegova radna energija, uvijek želi nešto novo, voli učiti, istraživati, pratiti nove informacije i trendove u nogometu, brzo se prilagođava. Međutim, prije svega radi se o velikom čovjeku koji daje sve od sebe. Tako je ušao i u HNK Rijeka, otvorenih ruku i stavljajući na raspolaganje sve svoje sposobnosti i znanja za dobrobit i uspjeh "Rijeke". Isto je, mogu reći, i odlika svih članova stručnog stožera.

Englezi najviše ulažu u nogometnu analitiku

Što je nogometna analitika i koliko je važna za uspjeh momčadi ili kluba?

- Nogometnu (i sportsku) analitiku bih definirao kao područje koja uz pomoć tehnologije, prvenstveno analizom podataka i statistikom, uvelike pomaže kod donošenja odluka. Utjecaj nogometne analitike na rad vezan je uz dobru pripremu momčadi, a dobra priprema je ključ za uspjeh. Kao analitičar odgovoran sam za analize protivnika (ekipno i pojedinačno), analize naših utakmica, individualne analize naših igrača, a zatim i za prikupljanje mnogih podataka koje upotrebljavamo u svakodnevnom radu i koji utječu na performanse i pripremu pojedinaca. Inače, radi se o novom sportskom segmentu koji je svoj ubrzani razvoj započeo početkom ovog desetljeća.

Što je ključno za uspješnog sportskog analitičara?

- Sportski, nogometni analitičar treba imati široki spektar znanja: od nogometnog, računalnog, matematičko-statističkog do komunikacijskog. To je jedno interdisciplinarno područje, dosta novo, puno izazova i dinamike koje uključuje mnogo samostalnog rada i učenja, a potom i primjene u praksi.  Meni je, osim Fakulteta za računalništvo i informatiku na kojem sam magistrirao i igranja nogometa u mladosti, od velike pomoći bila naobrazba koju sam stekao kroz program Barça Innovation Hub, a osim toga sudjelovao sam na seminarima diljem Europe.  Odlične savjete razmjenjujem i s kolegama iz europskog nogometa, posebno iz Engleske gdje se, po mome mišljenju, najviše ulaže u nogometnu analitiku.

Analitika - posao budućnosti

- Analitika je, ne samo u sportu, sigurno posao budućnosti. Analitičari, posebno tzv. data analitičari, su najtraženiji profil radnika na svijetu. Najveće svjetske tvrtke ulažu brojne resurse u analize podataka i tzv. data mining jer za svaku odluku žele biti maksimalno sigurni. Danas su informacije novo zlato, nova nafta, odnosno postale su jako vrijedne. Postoji i jedan citat na tom tragu,  američkog inženjera Edwardsa Deminga, koji kaže da je čovjek bez podataka samo jedan od mnogih sa svojim mišljenjem ("Without data you are just another person with opinion").

Kako izgleda jedan Vaš radni dan?

- Svaki radni dan je drugačiji. Moj svakodnevni zadatak je analiza brojnih GPS podataka s treninga, izračun opterećenja svakog igrača koji je važan i za prevenciju mišićnih ozljeda, ali i za perspektivu cijelog tjedna jer je važno da opterećenje svih članova momčadi, neovisno o minutaži igre, bude podjednako. Fokus je i na analizi protivnika te pripremi detaljnog video i podatkovnog reporta o protivničkoj ekipi i njihovim pojedincima. Kroz tjedan pripremam individualne analize za naše igrače gdje ističemo pozitivne i negativne poteze na utakmici u skladu s njihovim individualnim ciljevima koje imamo definirane za svakog igrača u njegovoj digitalnoj mapi: počevši od "nogometne teorije" njegove pozicije, analize onog što nogometaš već radi dobro i što bi – naravno uz detekciju kako i što rade najbolji na svijetu na toj poziciji – mogao dodatno popraviti. Na dan utakmice također radim i brzinsku, "live" analizu spremnu za poluvrijeme. U danima nakon utakmice s igračima ulazimo u detaljnije komentiranje  i već se nadovezujemo na sljedećeg protivnika.

Postoje li i neke zanimljivosti do kojih ste došli tijekom svog rada u HNK Rijeka?

- Da, kad radiš s podacima svaki dan dođeš do neke zanimljive informacije. Za Escovalovu brzinu se već zna, ali imamo još igrača koji su mu blizu Čolak, Yateke, Lončar, Braut … Ono što me oduševljava je napredak kojeg su u zadnje vrijeme, posebno prije korone, napravili neki igrači u smislu intenziteta trčanja, pa akceleracija i deceleracija. Moderni nogomet zahtjeva fizički izuzetno spremne igrače koji mogu radit pressing po cijelom terenu i kroz utakmicu istrčati po više od tri kilometara u visokom intenzitetu brzine iznad petnaest kilometara na sat, pa više od 400-500 metara na utakmicu u punom sprintu, itd.

Tibor Halilović oborio još jedan klupski rekord

- Tako je protiv Slavena Belupa naš Tibor Halilović pretrčao rekordnih 13.263 metara, što je stvarno velika brojka, posebno sad u post korona vremenu. U smislu high speed runninga (HSR - trčanje visokog intenziteta iznad brzine od 15 kilometara na sat op.a.) igrači kao Halilović, Štefulj i još neki redovito naprave više od tri kilometara, s čime se u smislu intenziteta mogu usporediti s igračima nivoa Lige prvaka. Ovdje bih isto naveo mladog Filipa Brauta, koji uz veliki igrački potencijal, ima i stvarno jak fizički kapacitet, kojeg maksimalno iskorištava. Možda još jedna zanimljivost - u prosjeku svi naši igrači ukupno naprave 111,2 kilometara po utakmici, što je podatak kojeg se sigurno ne bi sramili ni neki timovi iz najboljih liga Europe.

Izazovi posla? Izazovi u HNK Rijeka?

- Glavni izazov u poslu je naravno svaki dan biti bolji i odraditi sve zadatke na najbolji mogući način jer samo tako možemo i svi ukupno biti bolji. Raditi u HNK Rijeka je sigurno veliki izazov, svi koji radimo ovdje imamo veliku odgovornost prema klubu i navijačima. Želja je pobijediti na svakoj utakmici, pomoći igračima da bi svaki dan postajali bolji i naravno pomoći klubu svojim radom.

Kakva su Vam predviđanja oko završetka sezone te koje su, prema Vašim opažanjima, glavni potencijali momčadi za novu sezonu?

- Svi znamo koji su ciljevi našeg kluba i vjerujem da ćemo ih ostvariti. Bitno je da idemo iz utakmice u utakmicu, da svi ulažemo sve što imamo u rad za ovaj klub te da svi dišemo i radimo kao jedno biće.  Klub ima odlične uvjete, predsjednik i Uprava rade izvrstan posao da ih svakodnevno osiguravaju. Što se tiče budućnosti – ne možemo mimo mladih igrača, koji su već upozorili na sebe u ovoj sezoni i oni su sigurno najveći kapital "Rijeke". Na njih i na sve koje žele raditi, biti svaki dan bolji i dalje se razvijati treba sigurno obratiti pozornost. S njima je privilegija raditi i svi mi u stožeru smo ovdje za njih, da im pomognemo.
Prijava na newsletter